יום ראשון, 1 באוגוסט 2010

הקמת ויקי לבית הספר להיסטוריה, אוניברסיטת תל-אביב

עבודתו של ההיסטוריון היא עבודה בודדה ברובה. שעות רבות עוברות בכתיבה ובמחקר בארכיונים ובספריות. המחקר הוא לרוב אינדיבידואלי, ואינו נחשף בפני קולגות ותלמידים לפני השלמתו. כך גם הסטודנטים לתארים מתקדמים בהיסטוריה מבלים את רוב זמנם בעבודה פרטנית בספרייה, ומשתפים בתהליך העבודה בעיקר את המנחה שלהם. ואכן, סטודנטים ומרצים רבים מתלוננים על חסרונה של קהילת מחקר תומכת, אשר תסייע בעדכון בחידושים בתחומי ההיסטוריה השונים וכלי יעץ חדשים, ותיצור מעין "מעבדה" להיסטוריה בה ניתן מקום לסיעור מוחות ולהפריה הדדית.

בית הספר להיסטוריה ניסה ליצור קהילה שכזו באמצעים שונים. הוקמו מספר פורומי מחקר, שחלקם מנוהלים בידי הסטודנטים. אלו משמשים כבמות להצגת מחקרים ולהדיינות. הוקם חדר דוקטורנטים בו ניתן להיפגש ולעבור על חומרים שונים יחד. סטודנטים אף מוזמנים להעלות את תקצירי עבודותיהם לאתר בית הספר. אמצעים אלו, עד כמה שהם חשובים, אינם משיגים את מטרתם בצורה מלאה. בבמות הדיון נשמרת במידה רבה ההיררכיה בין מרצים לסטודנטים. בנוסף, מגבלות הזמן והמקום מונעות מרבים להתשתתף בדיונים ולשתף במחקריהם.

על רקע זה נראה כי הקמת אתר ויקי פעיל ושוקק עשויה ליצור קהילה אלטרנטיבית שכזו; קהילה זמינה לכל אחד בכל זמן הנוח לו, ושבה אין הבדלים היררכיים. ניהול הויקי הופקד בידי תלמידי בית הספר, במטרה לעודדם לטפח את הקהילה הוירטואלית ההיסטורית החדשה. בשלב הראשון ילווה מרצה מכל מחלקה את פיתוח המיזם, בכדי להטיח כי החומרים המקושרים והמועלים לאתר עומדים כולם באמות מידה אקמיות. הסגל והתלמידים כולם מוזמנים לחלוק קישורים מעניינים, כלי יעץ חדשים, ביקורות ואירועים. כולם מוזמנים לפתוח דיונים בסוגיות היסטוריות שונות, ולהתייעץ בנוגע למחקריהם. כך, יש לקוות, תיווצר קהילה אמיתית, שאינה מוגבלת לזמנו של כנס או למפגש של פורום.

למרות האמור לעיל, יש לשים לב לכך שתלמידים ומרצים החושפים עבודות בשלב כתיבה עושים זאת מתוך אמונה בטוהר כוונותיהם של עמיתיהם. הקהילה הוירטואלית שלנו תצליח ותשגשג רק אם נשמור על זכויות יוצרים ועל יושרה אקדמית.

אנו מודעים לכך כי חברים ותיקים בסגל נרתעים לפעמים מחידושים טכנולוגיים, וכי רבים אינם בקיאים בעבודה על פלטפורמת ויקי. אנו מקווים כי הצלחתו של המיזם והפיכתו לבמה שוקקת של פעילות היסטורית ואקדמית תביא לכך שגם חוקרים אלו יפיקו תועלת רבה מהאפשרויות שמעמידה בפנינו טכנולוגית הווב 2. במהלך החודשים הקרובים נקיים מספר סדנאות היכרות קצרות. כל המעוניינים להשתתף מתבקשים להירשם במזכירות בית הספר.

מטרתינו הסופית, מעבר ליצירת קהילה חיה למעשירה לחוקרים בתחום ההיסטוריה, היא ליצור במה לפרסומים עתידיים בגישה חופשית דרך האתר שלנו. כך יוכלו תלמידים לפרסם עבודות מצטיינות ולחלוק אותם עם קהילת ההיסטוריונים בארץ ובעולם.